Frequenties in het nieuws van juni 2006

Frequenties zijn zo algemeen dat ze regelmatig het nieuws weten te halen. Hieronder volgt een overzicht.

KPN start proef met locatiediensten op mobiel
KPN is een proef begonnen met locatiediensten (Location Based Services) op de mobiele telefoon. Op basis van jouw locatiegegevens kun je lokale informatie raadplegen, bijvoorbeeld over files in de buurt, de vertrektijden vanaf het dichtstbijzijnde NS-station, het nummer van de lokale taxicentrale of het plaatselijke huizenaanbod. Dankzij de locatiegegevens worden diensten veel makkelijker in gebruik; je hoeft niet eerst met een omslachtige invoer aan te geven waar je bent, je kunt gelijk gaan zoeken naar wat je wilt. Gebruikers van i-modeTM zullen als eerste gebruik kunnen maken van deze diensten, die onder de naam ‘i-locate’ worden aangeboden.
Met deze proef, die 10 maanden zal duren, wil KPN de werking en de aantrekkelijkheid van i-locate diensten in de dagelijkse praktijk toetsen. Uit onderzoek voorafgaand aan de proef gaven 84% van de ondervraagden aan interesse te hebben in een locatie-gebaseerde service. In andere landen worden locatiediensten al veelvuldig gebruikt. In Frankrijk komen al 50% van de hits op de i-mode site van Meteo Consult via i-locate binnen.
Om gebruik te kunnen maken van i-locate moet de gebruiker eerst zelf toestemming geven. De locatie wordt dan bepaald aan de hand van de dichtstbijzijnde mobiele antenne. De nauwkeurigheid van de plaatsbepaling hangt dus af van de lokale antennedichtheid. Hoe dichter de antennes bij elkaar staan, hoe nauwkeuriger i-locate kan werken. De nauwkeurigheid kan variëren van ca. 5 kilometer op het platteland tot ca. 100 meter in de stad.
Bron: Persbericht KPN.

Versatel voldoet toch aan uitrolverplichting
Agentschap Telecom heeft een onderzoek uitgevoerd naar de uitrol van het Wireless Local Loop netwerk van Versatel. In een eerder stadium was geconstateerd dat Versatel niet aan de vergunningvoorwaarde voldeed om op 15 juni 2005 ten minste 20 vaste centrale opstelpunten tbv punt-multipunt verbindingen of 300 vast opgestelde aansluitpunten voor multi-multipunt verbindingen in gebruik te hebben.
Het Agentschap heeft nu geconstateerd dat Versatel nu tenminste 20 vaste centrale punten tbv punt-multipunt verbindingen in gebruik heeft. Daarmee voldoet Versatel nu wel aan de uitrolverplichting.
Bron: Agentschap Telecom

UMTS straling heeft geen efect op de gezondheid
Er is geen enkele aanwijzing dat UMTS-velden gezondheidsklachten veroorzaken. Dat constateren onafhankelijke onderzoekers van de Zwitserse Stichting voor onderzoek naar Mobiele Communicatie in het Zwitsers 'replicatieonderzoek naar effecten van UMTS op welbevinden en cognitie'.
Staatssecretaris Van Geel (VROM) heeft de resultaten van dit zogeheten Cofam-II onderzoek, mede namens minister Brinkhorst (Economische Zaken) en staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken), dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. De resultaten van dit Cofam-II onderzoek zijn eenduidig en helder. Er is geen enkel verband tussen gezondheidsklachten en blootstelling aan UMTS-signalen. De resultaten zijn in lijn met wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt; basisstations en draadloze technologieën hebben geen korte of lange termijneffecten op de gezondheid. Staatssecretaris van Geel is blij met de duidelijkheid: "Ik begrijp dat mensen zich zorgen maken, maar er is geen effect, ook niet een beetje".
Het Cofam-II onderzoek volgt op het verkennend onderzoek van TNO uit 2003 (Cofam-I), en de aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Uit het TNO-onderzoek bleek dat UMTS-straling statistisch gezien mogelijk een effect zou hebben op het welbevinden. Volgens de Gezondheidsraad viel er echter niet uit af te leiden dat er een oorzakelijk verband was tussen gezondheidsklachten en blootstelling aan UMTS-velden. Bovendien was er twijfel over de opzet van het TNO-onderzoek. Desondanks leidde dit tot veel maatschappelijke onrust. Verschillende gemeenten waren er huiverig voor nieuwe UMTS-antennes te plaatsen. Dit was voor Van Geel mede aanleiding om nieuw, uitgebreid en onafhankelijk onderzoek te vragen. Met de resultaten van dit onderzoek gaat de bewindsman ervan uit dat er voor gemeenten geen belemmeringen zijn nieuwe antennes te plaatsen.
De Rijksoverheid gaat onder coördinatie van VROM een breed onderzoeksprogramma opzetten rond elektromagnetische velden en gezondheid. Niet omdat er reden is voor zorg, maar om een brede expertise te ontwikkelen en een vinger aan de pols te houden bij nieuwe ontwikkelingen. Verder komt er een wetenschappelijk kennisplatform waar burgers, overheden en het bedrijfsleven zich tot kunnen wenden voor vragen.
Bron: Persbericht VROM




Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.