Frequenties in het nieuws van september 2006

Frequenties zijn zo algemeen dat ze regelmatig het nieuws weten te halen. Hieronder volgt een overzicht.

Partijen bundelen krachten in Open mobiel Internet initiatief
Consumenten moeten via een mobiele telefoon net zo vrij en eenvoudig kunnen surfen als via een PC. Hoewel de mobiele telefoon niet meer weg te denken is uit het straatbeeld en er in Nederland 16 miljoen mobiele telefoons zijn, waarvan de helft geschikt is voor toegang tot het internet, blijft de groei van het mobiele internet achterwege. Het gebrek aan gebruiksgemak en onduidelijkheid over de kosten spelen voor de consument een belangrijke rol. Het initiatief Open Mobiel Internet (OMI) van ECP.NL wil hier verandering in brengen.
Volgens het OMI initiatief blijft het succes van mobiel internetten achterwege doordat vaak onduidelijk is wat de kosten van het surfen met de mobiele telefoon zijn. Ook is de keuzevrijheid van sites beperkt; netwerkoperators verwijzen via hun portal meestal door naar door hen geselecteerde content providers. De weg naar het open mobiele internet is vaak alleen met hindernissen te vinden.
Het OMI initiatief streeft er naar dat consumenten vrij kunnen surfen over het mobiele internet en eenvoudig toegang hebben tot de door hen geprefereerde sites. Het gebruiksgemak van het huidige mobiele internet is echter beperkt; veel consumenten weten niet hoe ze hun telefoon moeten instellen om te kunnen surfen. Ook zijn zij niet zeker hoeveel ze voor internetten moeten gaan betalen.
Het doel van het Open Mobiele Internet initiatief is het mobiele internet wat betreft toegang, transparantie en technische standaards op een zelfde wijze te ontwikkelen als het traditionele internet. Hiertoe nam Rabobank Nederland eerder het initiatief en nodigde mede-content providers en mobiele netwerk operators uit om het mobiele internetten 'open' te maken. Thans wordt het initiatief gefaciliteerd door ECP.NL, Platform voor e-Nederland.
De partijen die het voortouw hebben genomen in deze discussie zijn: ANWB, BelCompany, Consumentenbond, Endemol, Meteo Consult, Rabobank, Sportsplaza, De Telegraaf, TNO-ICT en Universal Music. Ook de netwerk operators zijn inmiddels bij het proces betrokken. Diverse content providers stellen op dit moment hun content beschikbaar via een operator-onafhankelijke portal.
Bron: Persbericht, ECP.NL

Afschakeling analoge ether televisie twee weken uitgesteld
De analoge publieke TV-zenders worden in de nacht van 10 op 11 december uitgeschakeld. Dit is twee weken later dan eerder aangekondigd. Daarmee worden huishoudens die nog analoog TV-kijken drie maanden de gelegenheid geboden om zich op de omschakeling naar digitale ethertelevisie voor te bereiden. Dit meldt het ministerie van OC&W. Om vanaf 11 december televisie via de ether te kunnen blijven kijken hebben consumenten een zogenaamde set-top-box nodig. Voor de radio ontvangst verandert er niks.
De Tweede Kamer is inmiddels akkoord met het snel buiten bedrijf stellen van de analoge zenders. Digitenne is druk bezig met de voorbereidingen om digitale televise vanaf die datum in Nederland mogelijk te maken. Nu is digitale ether televisie nog beperkt tot de Randstad.
Bron:

Vergunning voor marifoon voor de pleziervaart en radiozendamateurs afgeschaft
Vanaf eind volgend jaar is het niet langer nodig om een vergunning aan te vragen voor een marifoon voor de pleziervaart. Een marifoon is een apparaat dat wordt gebruikt voor communicatie tussen schepen en voor de communicatie van een schip met de wal. Ook het gebruik van frequentieruimte voor radar en SART (search and rescue Transponder) wordt hierin meegenomen. Daarnaast wordt ook de vergunning voor de zendamateurs afgeschaft.
De vergunningen voor de marifonie en de zendamateurs worden vervangen door een meldingsplicht. Om de kwaliteit van het gebruik van de marifoon en de zendamateurs te kunnen waarborgen blijft een examen vereist. Alleen als een examen is afgelegd kan een melding worden gedaan. Met de afschaffing van de vergunningseisen komen bijna 66.000 vergunningen te vervallen.
Bron: Persbericht, ministerie van Economische Zaken.

NFC Forum publiceert zijn eerste set met specificaties
Het NFC Forum heeft een eerste set van 4 specificaties gepubliceerd. De nieuwe specificaties maken het voor fabrikanten mogelijk om NFC apparatuur te bouwen die kan samenwerken met apparatuur van andere fabrikanten. NFC is een technologie voor draadloze communicatie tussen apparatuur over korte afstanden. Interoperabiliteit is van groot belang voor de grootschalige introductie van het gebruik van NFC.
De specificaties zijn vrij te verkrijgen via de website van het NFC Forum.
Bron: Persbericht, NFC Forum

Rechter vernietigt verlaging tarieven van vast naar mobiel
De door toezichthouder OPTA opgelegde tariefsverlaging voor de tarieven van een vaste lijn naar een mobiele telefoon gaan niet door. Het College van Berope voor het bedrijsleven heeft een besluit hierover van OPTA vernietigd.
OPTA had aangekondigd dat telecombedrijven minder geld mochten vragen voor het afgeven van gesprekken vanuit een vaste lijn naar het mobiele netwerk. Het bellen vanuit een vaste lijn naar een mobiel toestel zou hierdoor goedkoper worden. De mobiele operators hebben dit besluit met succes aangevochten bij de rechter. OPTA is nu genoodzaakt om het besluit in te trekken.
Bron: Trouw, 31 augustus.




Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.