Lees verder
 « Terug



Kortegolf-omroep

De kortegolf-omroep maakt gebruik van verschillende frequentiebanden die liggen tussen 3,95 en 26,1 MHz en een golflengte hebben tussen 60 en 11,5 meter. De golflengte is kort ten opzichte van de middengolf. Specifiek van dit frequentiegebied is dat een bereik gerealiseerd kan worden tot de andere kant van de aardbol. Vandaar dat in Nederland de kortegolf gebruikt werd door de Wereldomroep. De gebruikte modulatie is AM.

De signalen van kortegolf worden door een zendantenne schuin omhoog uitgezonden. Hierdoor gaan de signalen over ons heen. Daarom was bijvoorbeeld de ontvangst in Nederland van de Radio Nederland Wereldomroep heel beperkt. De omhoog gerichte radiosignalen worden door de ionosfeer teruggekaatst naar de aarde en komen op grotere afstand weer terug op de aarde. Daar is dan ontvangst mogelijk. Dit verschijnsel kan zich meerdere keren herhalen.

Doordat de ontvangst afhankelijk is van reflectie tegen de ionosfeer kan deze flink variëren. Dit verschijnsel wordt fading genoemd. Het treedt vaker op wanneer het signaal op het ontvangpunt meerdere keren tussen aarde en ionosfeer heen en weer kaatst.

Het kortegolf zenderpark in de Flevopolder. De samenstelling, en daarmee het gedrag, van de ionosfeer, is afhankelijk van een groot aantal factoren waaronder het seizoen en de zonne-activiteit.

In Nederland werd de kortegolf lange tijd gebruikt door Radio Nederland Wereldomroep. Er werd in 1953 begonnen met de eerste uitzendingen vanuit het zenderpark in IJsselstein. In 1985 is een nieuw zendstation gebouwd in Flevoland. Een groot antennepark zorgt er daarbij voor dat de radiosignalen in alle gewenste richting kunnen worden uitgezonden. Radio Nederland Wereldomroep is in 2007 gestopt met de uitzendingen. Sindsdien wordt de kortegolf in Nederland niet meer gebruikt.

Nederland is niet het enige land waar de kortegolf-omroep niet of nauwelijks meer wordt gebruikt. Er wordt nog een poging gedaan om de kortegolf nieuw leven in te blazen door te digitaliseren. De digitale standaard DRM is tot nu toe echter geen groot succes gebleken.

Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.