Lees verder
 « Terug

FM-omroep

De zenders van de FM-omroep maken gebruik van een frequentie tussen 87,5 en 108 MHz en hebben een bandbreedte van 200 kHz. De FM-omroep heeft een betere geluidskwaliteit (0-15 kHz) en wordt dan ook intensiever beluisterd dan de AM-omroep. Het bereik van een FM-zender is hooguit 80 km. Om een landelijk dekkend FM-omroep netwerk te maken worden een aantal zenders gebruikt die hetzelfde programma uitzenden. Veelal gebeurt dit op verschillende frequenties, maar er kan voor de verschillende FM-zenders binnen een netwerk ook dezelfde frequentie worden toegepast mits er gesynchroniseerd wordt uitgezonden (zogenaamde single frequency networks). FM-zenders worden ook gebruikt voor het uitzenden van programma's met een regionale bestemming en zelfs met een lokale bestemming. De FM-zenders hebben in dit geval een gering zendvermogen.

De FM-band is in 2003 opnieuw ingedeeld. bij deze verdeling zijn er 9 pakketten voor min of meer landelijke commerciële radio in de markt gezet. Daarbij zaten ook een aantal zenders waarop een bepaald format moet worden uitgezonden. Het gaat hierbij om:

  • Niet recent bijzonder
    (Radio Veronica)
  • Nieuws, actualiteiten en informatie
    (BNR)
  • Recent bijzonder
    (SLAM!FM)
  • Klassiek en/of Jazz muziek
    (Exceed Jazz bv)
  • Europees met nadruk op Nederlandstalig
    (100% NL)

Daarnaast zijn er dus 4 zenders zonder programmavoorschriften. Na de verdeling hebben er verschillende verschuivingen plaatsgevonden. Zie de pagina commercieële FM radio-omroep voor de stations en de frequenties. Voor de besluitvorming rond de uiteindelijke pakketsamenstelling en de oorspronkelijke uitgifte in 2003, zie de pagina zerobase.

Daarnaast zijn er 11 vergunningen vergeven voor de middengolf (AM), 37 vergunningen voor niet-landelijke commerciële radio en 13 FM-vergunningen voor de regionale publieke omroep. De vergunningen liepen oorspronkelijk tot 1 september 2011.

Verlenging en digitalisering
In 2011 zijn de oorspronkelijke verguninngen verlengd tot 1 september 2017 onder de voorwaarde dat de radiostations ook digitale radio via de ether gaan aanbieden. zie hiervoor de pagina over DAB in Nederland.

De FM-omroep zenders worden daarnaast gebruikt om RDS informatie door te geven.




Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.