DECT

De Siemens S100 met kleurenscherm.

DECT is dé standaard voor de draadloze telefoon thuis. Een DECT-set bestaat uit één of meer losse toestellen en een basispost. Voordat een toestel kan worden gebruikt moet deze worden aangemeld bij de basispost. De meeste basisposten en toestellen voldoen aan de GAP-standaard. Dat wil zeggen dat de basispost en toestellen van verschillende fabrikanten met elkaar kunnen samenwerken. Dat maakt het dus mogelijk om later een toestel bij te kopen.

DECT is meer dan een draadloos telefoon toestel. DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications. Het is een algemene standaard die draadloze toegang biedt tot een willekeurig netwerk. De belangrijkste toepassing voor DECT is het draadloos toegang bieden tot het vaste telefoonnetwerk, of dit nu thuis, op kantoor of eventueel onderweg bij een Telepoint is. DECT ondersteunt naast telefonie een groot aantal andere diensten, zoals fax, Internet-toegang, modemservices en datacommunicatie.

Specifiek ten behoeve van DECT is een frequentieband lopend van 1880-1900 MHz beschikbaar. Hierin zijn 10 radiokanalen gedefinieerd. De gebruikte modulatiemethode is GFSK (BT=0,5). Het zendvermogen van het basisstation is 250 mW. DECT werkt op basis van TDMA/TDD. Ieder radiokanaal is in de tijd onderverdeeld in 12 verschillende gesprekskanalen. De heen- en de terugweg werken allebei op dezelfde frequentie. Ook deze zijn in de tijd van elkaar gescheiden. Eerst worden de maximaal 12 gesprekken van het basisstation naar de mobiele stations verstuurd en vervolgens hebben de 12 mobiele stations achter elkaar ieder een korte periode voor de terugweg.

De Amerikaanse standaarden Personal Wireless Telecommunications (PWT en PWT/E) zijn gebaseerd op DECT, alleen is de gebruikte modulatiemethode en frequentieband anders. PWT opereert in de vergunningsvrije band lopend van 1910-1930 MHz. In de gelicenseerde band (1850-1910 en 1930-1990) wordt gebruik gemaakt van PWT/E.

Om de samenwerking van DECT met andere netwerken goed te regelen, zijn er voor verschillende toepassingen zogenaamde profielen gestandaardiseerd.

Toepassing van DECT

DECT apparatuur is sinds 1993 op de markt. De eerste GAP compliant apparatuur verscheen in 1996. Sinds die tijd heeft DECT met name succes geboekt op de markt voor draadloze telefonie voor thuisgebruik. De analoge voorganger CT.1 en het digitale CT.2 zijn min of meer uit de markt gedrukt. De enige concurrent die het tot nu toe heeft overleeft is CT.0. Dit heeft er mee te maken dat CT.0 apparatuur aanmerkelijk goedkoper is dan DECT.

Er wordt hard aan gewerkt om DECT ook in een kantooromgeving een succes te laten worden. Er zijn tegenwoordig al Radio LAN's te koop gebaseerd op DECT. Bovendien wordt gewerkt aan een modernisering van de radio-interface die datasnelheden tot 2 Mbit/s mogelijk moet maken. Om de ambities van DECT te onderstrepen is het voorgedragen als familielid voor IMT-2000. In deze filosofie moet DECT met name IMT-2000 diensten leveren in private kantoornetwerken, waarbij zelfs tijdens een verbinding een naadloze overgang van het private naar het openbare netwerk mogelijk moet zijn.

New Generation DECT

ETSI heeft in augustus 2008 de publicatie van een nieuwe versie van de DECT-standaard afgerond. Deze nieuwe versie is gepubliceerd onder de naam "New Generation DECT". De nieuwe versie verbetert vooral de ondersteuning van IP diensten en de spraakkwaliteit.

De nieuwe DECT standaard biedt ondersteuning voor internettelefonie (VoIP) op basis van SIP en H.323. DECT kan ook worden gebruikt voor andere IP diensten, zoals videotelefonie, babymonitoring en audio streaming.

De standaard ondersteunt nieuwe spraakcoderingen (op basis van G.722, G.729.1 en MPEG-4) die een betere spraakkwaliteit bieden. Daarnaast is een nieuwe modulatiemethode geïntroduceerd die datasnelheden tot 5 Mbit/s ondersteunt.

Lees verder
« Terug



Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.