Het logo van GSM

Marktaandeel GSM operators

Lees verder
  « Terug

2006
Het aantal mobiele aansluitingen groeide door tot ruim 17 miljoen. Het aantal mobiele aansluitingen is hiermee de grens van 100% penetratie gepasseerd. Per 100 Nederlanders zijn er nu 107 mobiele aansluitingen. Het aantal mobiele aansluitingen op basis van een abonnement is hierbij gegroeid ten koste van het aantal pre-paid aansluitingen.

Marktaandeel van de GSM operators.

De mobiele aanbieders kwamen met abonnementsvormen waarbij thuis tegen een gereduceerd tarief gebeld kan worden.

Steeds meer mensen kiezen ervoor alleen nog met een mobiel toestel te bellen en maken geen gebruik meer van een vaste telefoonaansluiting.

2005
Het aantal mobiele aansluitingen in Nederland nam verder toe tot circa 16 miljoen. In ruim de helft van de gevallen (ongeveer 55%) gaat het hierbij om pre-paid-aansluitingen. Het marktaandeel van KPN steeg tot ruim 50% doordat Telfort werd overgenomen door KPN. In de marktaandelen van de overige spelers veranderde niet veel. Vodafone blijft een goede tweede met een marktaandeel van 24%, T-Mobile heeft een marktaandeel van 14% en Orange sluit de rij met 12%.

Het aantal mobiele dienstenaanbieders is in 2005 gegroeid.

2004
In 2004 zette de groei van het aantal mobiele telefoons verder door. Het aantal mobiele telefoonaansluitingen nam toe tot 14,8 miljoen en nadert nu de 100%.

In de marktaandelen van de operators is niet veel veranderd. Orange wist zijn positie iets te verstevigen ten koste van Vodafone en Telfort. Desondanks blijft Orange de kleinste van het stel.

2003
2003 heeft een relatief sterke groei van het aantal mobiele aansluitingen laten zien. Het aantal aansluitingen nam toe van 12,1 naar 13,2 miljoen. De penetratiegraad heeft hiermee een waarde van rond de 80% bereikt.

De marktaandelen van KPN en Vodafone zijn licht gedaald ten koste van de drie overige operators. Met name T-mobile doet het erg goed. T-Mobile was in 2001 nog de kleinste en heeft zich nu ontpopt tot de grootste van de 3 "kleintjes".


Service providers

Behalve de 5 operators zelf zijn er een groot aantal mobiele virtuele netwerkoperators actief. Dit zijn aanbieders van mobiele telefonie die wel eigen SIM-kaarten uitgeven maar niet de beschikking hebben over een eigen netwerk. De meeste dienstenaanbieders maken hiervoor gebruik van het netwerk van Telfort. Onderstaand figuur geeft een overzicht van de service providers die in het midden van 2005 actief waren op de Nederlandse markt.

De MVNO´s die juni 2005 actief waren op de Nederlandse markt.

Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.