Tips om straling te voorkomen

De mobiele telefoon is een grote bron van blootstelling aan straling door radiogolven. Of er gezondheidsrisico´s verbonden zijn aan het gebruik van mobiele telefoons is niet bekend, maar geheel uit te sluiten valt het niet. Er wordt daarom aangeraden het gebruik van mobiele telefoons zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je zelf kan nemen om straling te voorkomen.

Koop een stralings-arm apparaat

Sommige apparaten stralen meer dan andere. De hoeveelheid straling die een mobieltje afgeeft wordt aangegeven met de "Specific Absorption Rate" (SAR-waarde). De SAR-waarde geeft de hoeveelheid straling aan die door het weefsel in het hoofd wordt opgenomen gedurende het mobiel telefoneren. Dat weefsel wordt daardoor enigszins opgewarmd. De SAR-waarde wordt uitgedrukt in Watt per Kilogram, ook wel geschreven als W/kg. Hoe kleiner de SAR-waarde is, hoe minder de mobiel straalt. Typische SAR-waarden van mobieltjes liggen tussen 0.3 W/kg en 1.6 W/kg.

Gebruik SMS

Schrijf voor korte berichten gewoon een SMS (tekstbericht) in plaats van een mobiel gesprek te beginnen. Bij het verzenden van een SMS wordt de telefoon niet bij het hoofd gehouden en is er bovendien maar een kort signaal nodig voor de verzending. Een SMS-je is vaak nog goedkoper ook dan een mobiel gesprek.

Houd gesprekken kort

Hoe korter het gesprek via het mobieltje is, hoe minder de straling. Een mobiele telefoon straalt tijdens het telefoneren immers veel sterker dan in de standby modus.

Gebruik een head-set

Een head-set is een 'oortje' met daaraan een kabeltje met een oordopje (speaker), een microfoontje en aansluitpunt voor het mobieltje. Hiermee kan worden getelefoneerd zonder de telefoon aan het oor te houden. Zodoende kan de stralingsbelasting van het hoofd enorm worden gereduceerd. Voor de kosten hoef je het niet te laten: tussen de 5 en 10 Euro is er al redelijk wat keus.

Geef (kleine) kinderen geen mobiele telefoon

Het is niet bekend of de straling van mobieltjes schadelijker is voor kinderen dan voor volwassenen. Bij veel schadelijke invloeden wordt echter aangenomen dat kinderen daar meer onder lijden dan volwassenen. Daarom kunnen kinderen beter niet mobiel telefoneren of in ieder geval zo min mogelijk. Het versturen van een SMS-je geniet daarbij de voorkeur boven mobiel telefoneren, omdat daarbij het hoofd minder 'bestraald' wordt.

Straling afschermende produkten helpen niet!

De straling van mobieltjes wordt gebruikt voor de overdracht van informatie. Iedere afscherming of "omzetting" van deze straling verslechtert de informatie-overdracht. De mobiele telefoon zal hierop een sterker signaal gaan uitzenden om het contact met het basisstation te bewaren! Uit diverse onderzoeken is dan ook gebleken dat produkten die telefonerende personen zouden moeten afschermen van straling uit hun mobieltjes, geen reductie van de stralingsbelasting gaven.

Draag een ingeschakeld mobieltje niet direct op het lichaam

Ook als een mobiele telefoon in de standby modus staat, zal deze regelmatig zenden om contact te houden met het mobiele netwerk. Draag een mobieltje dan ook liever in een aparte tas. Dit geldt helemaal als gebruik wordt gemaakt van een head-set. Vermijd borstzak en broekzak als opbergplek van een actief mobieltje. Zwangere vrouwen zouden het mobieltje niet op de buik moeten dragen. Mogelijk nu nog niet bekende risico's voor het ongeboren kind kunnen zo beperkt worden.

Koop een buiten-antenne voor de auto

De metalen carosserie van een auto schermt de radiogolven af waardoor een mobieltje vaak meer zendvermogen nodig heeft om het contact met het net te behouden. Daarom kan men in de auto tijdens het telefoneren relatief veel straling ontvangen van het mobieltje. Deze extra stralingsbelasting kan worden voorkomen door gebruik te maken van een buitenantenne.




Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.