Frequenties in het nieuws van juli 2006

Frequenties zijn zo algemeen dat ze regelmatig het nieuws weten te halen. Hieronder volgt een overzicht.

Europese Commissie houdt consultatie over RF-ID
De Europese Commissie heeft op de website “Uw stem in Europa” een on-line consultatie gestart over de wijze waarop zij kan helpen garanderen dat het toenemende gebruik van toestellen voor identificatie met behulp van radiogolven (RF-ID) het concurrentievermogen van de Europese economie bevordert en de levenskwaliteit van de Europese burgers verbetert zonder hun basisrechten, en met name het recht op privacy, in gevaar te brengen.
Bron: Persbericht, Europese Commissie

Regionale Radio Conferentie succesvol verlopen
Van 15 mei tot en met 16 juni 2006 heeft de Regionale Radiocommunicatie Conferentie (RRC-06) plaatsgevonden. Doel van de RRC-06 was om afspraken te maken over het gebruik van de omroepbanden (Band III en Band IV/V) voor digitale televisie en in Band III ook voor digitale radio. De uitkomsten van de onderhandelingen waren zeer positief voor Nederland. Nederland heeft in Band III de beschikking gekregen over drie landelijke lagen voor digitale radio (T-DAB) en één laag voor digitale televisie. Deze laag kan eventueel ook worden gebruikt om vier extra nationale lagen voor digitale radio te creëren. Daarnaast heeft Nederland in Band IV/V de beschikking gekregen over zes landelijk dekkende lagen voor digitale televisie. Bovendien heeft Nederland nog een zevende laag gekregen waarmee ca. 80% van Nederland (excl. het zuiden) wordt bedekt.
Van de drie beschikbare lagen voor digitale radio is één landelijke laag al aan de publieke omroep vergeven. Voor digitale televisie heeft Digitenne nu al de beschikking over in totaal vijf lagen; vier lagen voor commercieel gebruik en één laag tbv de publieke omroep. In het najaar zal de Tweede Kamer worden geïnformeerd over de verdeling van de gerealiseerde extra frequentieruimte.
Bron: Brief aan de Tweede Kamer, ministerie van Economische Zaken.

KLM gaat koffers uitrusten met RF-ID chip
De KLM gaat ingeleverde koffers uitrusten met een RF-ID chip. Deze chip vervangt de oude labels met streepjescode. Met deze chip kunnen de koffers onderweg beter worden gevolgd en raken er minder koffers zoek. De KLM heeft inmiddels op Schiphol twee afgiftepunten voor bagage uitgerust met de nieuwe techniek. Vanaf 10 juli worden de daar ingeleverde koffers uitgerust met de chips. Het maakt niet uit naar welke bestemming de passagiers gaan. Later dit jaar gaan alle afgiftepunten van KLM op Schiphol de RFID-chips gebruiken. Ook wil KLM in het buitenland de techniek gaan toepassen.
Bron: Persbericht KLM

RTL FM verliest kort geding om radiofrequentie
RTL Nederland heeft een kort geding tegen de Staat der Nederlanden over de intrekking van de vergunning voor FM radio verloren. Het ministerie van Economische Zaken stond volgens de rechter in zijn recht om de vergunning in te trekken. De vergunnign gaat per 8 juli over naar 100% NL. Deze overdracht van de vergunning is een gevolg van een eerdere uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. De rechtbank deed deze uitspraak in de juridische procedure die was aangespannen tegen de besluitvorming bij de verdeling van de commerciële omroepfrequenties in 2003. De rechtbank oordeelde dat de toewijzing van de vergunning aan RTL FM niet deugdelijk was gemotiveerd en verzocht de Staat een nieuwe beslissing te nemen. Hierop heeft de staatssecretaris van OC&W de motivering van destijds heroverwogen. Daarbij heeft zij geconcludeerd dat de vergunning ten onrechte aan RTL FM is toegewezen. Op basis van deze conclusie heeft zij de minister van Economische Zaken geadviseerd de vergunning van RTL FM in te trekken om deze vervolgens toe te kennen aan 100% NL.
Bron: Trouw, 1 juli 2006.

Tarieven vast-mobiel verder omlaag
OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft een ontwerpbesluit gepubliceerd waarin de afgiftetarieven voor het bellen naar een mobiel toestel verder worden verlaagd. In drie stappen gaat er uiteindelijk rond de vijf cent af van de tarieven voor het afgeven van gesprekken naar mobiele abonnees. Dit zijn tarieven die bedrijven elkaar onderling berekenen (de zogenaamde ‘Mobile Terminating’ tarieven). Daar KPN verplicht is deze verlaging door te berekenen aan haar klanten profiteert met name de vaste beller van deze maatregelen.
Dit ontwerpbesluit wordt eerst nationaal geconsulteerd en ook de Europese Commissie moet er nog instemmen. Naar verwachting kan in september een definitief besluit genomen worden. Vanaf dat moment dient KPN de verlaging door te berekenen aan haar klanten.
De tarieven gaan in drie stappen naar beneden, waardoor de mobiele aanbieders de gelegenheid krijgen zich in te stellen op de nieuwe situatie. Daarbij is er een verschil in de tarieven van KPN en Vodafone enerzijds en Orange en T-Mobile anderzijds. Dat hangt samen met het verschil in frequenties die deze partijen tot hun beschikking hebben. Orange en T-Mobile moeten hierdoor meer kosten maken voor hun landelijk dekkend netwerk, hetgeen tot uiting komt in de door OPTA opgelegde tarieven, die namelijk op kosten zijn georiënteerd. De consumententarieven worden hiervan afgeleid. De tarieven die de mobiele aanbieders mogen rekenen voor de afgifte van een gesprek dat eindigt op hun netwerk, zijn als volgt vastgesteld (per minuut, in Euro):
  KPN/Vodafone Orange/T- Mobile
Nu 0,1100 0,1240
1 juli 2006 - 1 juli 20070,0917 0,1063
1 juli 2007 - 1 juli 2008 0,0733 0,0886
Vanaf 1 juli 2008 0,05500,0709

OPTA kondigde verleden jaar al aan dat de tarieven verder naar beneden moesten en maakt vandaag het uiteindelijke tariefniveau bekend. OPTA trekt de dalende lijn door die al sinds december 2003 door de mobiele partijen zelf is ingezet. Ook in veel andere Europese landen is sprake van dalende tarieven.
Bron: Persbericht, OPTA.




Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.