Frequenties in het nieuws van januari 2006

Frequenties zijn zo algemeen dat ze regelmatig het nieuws weten te halen. Hieronder volgt een overzicht.

Rampenalarm via mobiele telefoon
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangegeven dat het in het hele land mensen over rampen wil gaan informeren via de GSM. Het bericht wordt hierbij via een zogenaamde cell broadcast aan alle GSM´s in een bepaald gebied verstuurd. Er loopt al een proef met deze techniek in Zoetermeer. Het ministerie wil de proef nu uitbreiden naar heel Zeeland. Daarna komt er een test in Amsterdam. Hierbij speelt mee dat er in Amsterdam veel toeristen komen en anderstaligen wonen. Het ministerie wil met de proef nagaan hoe deze groepen het beste bereikt worden.
De Tilburgse politie heeft al een tijd een dienst waarbij burgers via SMS kunnen worden gealarmeerd. Voor deze SMS-Alerts moeten mensen zich echter aanmelden.
Bron: NU.nl

KPN timmert aan de weg met Wi-Fi hotspots
KPN heeft aangegeven dat het 120 nieuwe hotspots gaat bouwen voor draadloos internetten met een laptop of PDA. De nieuwe hotspots zijn te vinden bij tankstations van Q8, croissanterieën van Délifrance, en in vakantieparken van Hogenboom.
Eerder deze maand heeft KPN al de hotspot-aanbieder op Schiphol overgenomen. Met de uitbreiding komt het aantal hotspots van KNP ruim boven de 700 stuks.

... en het gebruik?
Alhoewel het aantal openbare hotspots de laatste tijd flink is gegroeid, blijkt uit onderzoek van Toshiba dat de hotspots niet veel worden gebruikt. De belangrijkste reden om af te zien van het gebruik is de angst voor veiligheid door de gebruikers.

Politie waarschuwingen via SMS groot succes
De warschuwingen via SMS door de politie van Tilburg zijn een groot succes gebleken, aldus de korpschef. Het politieproject SMS-Alert van de politie in Tilburg en omgeving is vorig jaar 22 keer gebruikt. Dat heeft in zeven gevallen geleid tot het terugvinden van vermiste kinderen, de aanhouding van woninginbrekers en het achterhalen van een verdwenen scootmobiel. Het middel wordt ook gebruikt voor preventietips.
Het waarschuwingssysteem kan op verschillende manieren worden ingezet. De politie kan burgers met een mobiele telefoon een tekstboodschap (sms) sturen. Maar dat kan ook naar bepaalde doelgroepen. In Midden- en West-Brabant kunnen bewoners zich aanmelden voor deelname.

KPN koopt de Wi-Fi aanbieder op Schiphol
KPN heeft voor een onbekend bedrag Attingo overgenomen. Attingo is de de aanbieder van draadloos internet op Schiphol. Reizigers kunnen via het netwerk van Attingo op de luchthaven draadloos gebruik maken van internet via Wi-Fi.

KPN timmert behoorlijk aan de weg met draadloos internet. KPN biedt nu op ongeveer zeshonderd plaatsen draadloos internet aan. Onlangs heeft KPN al een contract gesloten met de NS om draadloos internet te bieden op stations en doet het een proef met internet in de trein. In 2004 nam KPN al HubHop, een andere provider van draadloos internet over.

SBS koopt radiozender Yorin FM van RTL
SBS heeft de radiozender Yorin overgenomen van RTL. Yorin heeft in 2003 nog flink geïnvesteerd in een radiofrequentie en twee nieuwe DJ´s, maar de luistercijfers bleven achter bij de verwachtingen. Ook een formatwijziging in 2004 mocht niet baten. Gerekend was op een luisteraandeel van 5%, maar de zender bleef steken op ongeveer de helft.
Bron:




Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.