Semafonienetwerken in Nederland

In Nederland zijn op dit moment twee partijen actief op de markt voor semafonie. KPN en Callmax. Daarnaast hebben de hulpverlenende instanties nog de beschikking over een eigen semafonienetwerk, P2000. Dit netwerk wordt door de hulpverlenende instanties gebruikt in aanvulling op het C2000 netwerk.

Semafonie van KPN

KPN heeft twee semafonie netwerken. Het oude netwerk dat is gebaseerd op POCSAG en een netwerk dat is gebaseerd op het digitale ERMES. POCSAG staat voor Post Office Code Standardization Advisory Group. POCSAG is een standaard voor semafonie uit de jaren zeventig.

KPN kent drie soorten abonnementen:

  • tone-only,
  • numerieke berichten,
    max 14 of 20 cijfers,
  • tekstberichten,
    maximaal 300 tekens.

De tekstberichten worden via het ERMES netwerk verstuurd. De beide andere abonnementen maken gebruik van het POCSAG netwerk.

In onderstaande tabel staan de frequenties die KPN gebruikt (of heeft gebruikt).

CallMax

CallMax is de enige concurrent van KPN op de markt voor semafonie. CallMax heeft vroeger een vergunning voor ERMES gehad, maar heeft deze teruggegeven aan de overheid. Callmax werkt met POCSAG. CallMax noemt zijn terminals (semafoons) voor de eindgebruikers Maxers. Motorola LX4 Scriptor.

CallMax heeft twee zend-frequenties in gebruik:

  • 460.91875 MHz
  • 466.075 MHz

De eerste frequentie is een frequentie die alleen in Nederland gebruikt wordt voor semafonie. De tweede frequentie wordt zowel door CallMax als ook door haar buitenlandse collega-operators gebruikt. Hierdoor is het mogelijk om berichten voor de klanten van CallMax te verzenden op de netwerken van buitenlandse semafoniebedrijven.

De landen waar CallMax haar berichten naar door kan sturen zijn

De roaming faciliteit moet door de gebruiker zelf worden ingesteld. Een oproep wordt in dat geval zowel in Nederland als in het aangegeven land uitgezonden.




Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.