Lees verder
----------

Mobiele televisie

Mobiele televisie is het bekijken van video en televisie programma's op een mobiele terminal, zoals een mobiele telefoon of een PDA. De gebruiker kan zo onderweg bijvoorbeeld het laatste nieuws, een film of een sportevenement bekijken of een live televisieprogramma volgen.

In principe kan een mobiele telefoon op dezelfde manier als bij internet een video stream binnenhalen om een TV programma's te bekijken. Dit is echter geen efficiënte manier om mobiele gebruikers te bereiken. In dit geval wordt namelijk door iedere gebruiker afzonderlijk een video stream binnengehaald. Dit neemt veel transmissiecapaciteit in beslag die hierdoor niet meer beschikbaar is voor telefonie en andere datadiensten in het netwerk.

Om grote groepen mobiele gebruiker op een efficënte wijze verschillende televisieprogramma's te kunnen laten bekijken is een omroeptechnologie vereist. Er zijn hiervoor een aantal verschillende technologieën voorhanden die in de volgende categorieën kunnen worden onderverdeeld:

  • Omroep via een mobiel netwerk,
  • Aardse omroepzendernetwerken,
  • Mobiele satelliet omroep.

De gebruikte technologie zal er rekening mee moeten houden dat het televisiesignaal wordt bekeken op een mobiele terminal met een klein scherm en een gelimiteerde hoeveelheid energie omdat deze door een batterij wordt gevoed.
Lees verder »»

Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.