IMT-2000 logo

UMTS

UMTS, Universal Mobile Telecommunications System, is één van de derde generatie mobiele telecommunicatie-systemen (3G) en als zodanig de opvolger van GSM. Deze derde generatie mobiele communicatiesystemen worden in wereldwijd verband onder de naam IMT-2000 in de ITU ontwikkeld.

UMTS moet het mogelijk maken om naast spraak een veelheid aan datacommunicatietoepassingen, die vast ook beschikbaar zijn, mobiel toegankelijk te maken. Hierbij moet worden gedacht aan internettoegang, elektronische post (e-mail), fax, electronic commerce, videotelefonie en amusementsdiensten als muziek en video. Door de hogere bitsnelheid, tot 2 Mbit/s, moet dit alles plaatsvinden met een kwaliteit die vergelijkbaar is met het vaste net.

Wereldwijde dekking

De nadruk ligt bij UMTS op mobiele communicatie via aardse netwerken, zoals bij GSM. Het is echter de bedoeling dat UMTS-diensten niet alleen mobiel maar ook via het vaste net toegankelijk zijn. Om wereldwijde dekking mogelijk te maken is tevens voorzien in een integratie met draadloze telefonie voor thuis en op kantoor en satellietcommunicatie.

Het aantal landen dat heeft aangegeven dat zij IMT-2000 zullen implementeren is tot nu toe vrij beperkt. In ieder geval zal IMT-2000 in Europa, Japan en Korea worden gebruikt. Waarschijnlijk zullen vele landen volgen, zodat ook daadwerkelijk van een min of meer wereldwijd systeem kan worden gesproken, met uitzondering van enkele Noord en Zuid-Amerikaanse landen, waaronder de V.S.

Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.