UMTS in het buitenland

Lees verder

Het FOMA logo. De 2 FOMA terminals die vanaf de lancering worden aangeboden. In een groot aantal landen zowel in Europa als daarbuiten zijn IMT-2000/UMTS vergunningen vergeven. Finland was het eerste land waar vergunningen al in maart 1999 werden uitgegeven. Japan was het eerste land waar de 3e generatie mobiele netwerken van start is gegaan. Daar zijn 3 vergunningen vergeven aan NTT DoCoMo, J-Phone (Japan Telecom) en KDD tezamen met IDO.

NTT DoCoMo was als eerste gestart op 1 oktober 2001, onder de naam FOMA: Freedom of Multimedia Access. FOMA is gebaseerd op dezelfde W-CDMA standaard als die van UMTS. NTT DoCoMo bood daarbij 2 typen terminals aan, een met een videocamera ingebouwd en een zonder. Daarnaast is een insteekkaart voor de PC beschikbaar. De maximale datasnelheid voor pakketgeschakelde data is 384 kbit/s, voor circuitgeschakelde verbindingen wordt maximaal 64 kbit/s aangeboden.

Commerciële start in Europa

De start van UMTS is, onder andere vanwege het verslechterende economische klimaat in Europa uitgesteld. Sommige bedrijven hebben zelf zulke drastische maatregelen genomen als het volledig afschrijven van hun UMTS vergunning. Zo heeft Mobilcom besloten zijn vergunning terug te geven en alle UMTS-activiteiten in Duitsland te beeindigen. Ook in verschillende andere landen hebben bedrijven hun activiteiten op het gebied van UMTS beeindigd.

De 3 terminals waarmee 3 dienstverlening is gestart. Begin 2003 is het eerste UMTS netwerk van Europa geopend. Hutchison Whampoa is onder de simpele merknaam 3 in het Verenigd Koninkrijk commerciële dienstverlening gestart. Bij de opening waren er 3 verschillende mobiele terminals beschikbaar, twee van NEC (de NEC e606 en de e808) en één van Motorola (de A830). Bij de opening liep het niet echt storm.

Uitrol van UMTS.Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.