Frequenties in het nieuws van augustus 2006

Frequenties zijn zo algemeen dat ze regelmatig het nieuws weten te halen. Hieronder volgt een overzicht.

Publieke omroepen vanaf eind november digitaal in de lucht
Minister van der Hoeven (OCW) en minister Wijn (EZ) hebben besloten om de omschakeling van analogen naar digitale ether televisie één maand uit te stellen. Ontvangst van televisie via de analoge ether is vanaf 27 november niet meer mogelijk. De televisiezenders Nederland 1, 2, 3 en de regionale omroepen blijven ook digitaal vrij toegankelijk. Om de publieke omroep digitaal te kunnen ontvangen is een decoder nodig. Een dergelijke decoder kost tussen de 30 en de 50 euro.
De kijkers worden via een voorlichtingscampagne geïnformeerd wanner en hoe ze moeten omschakelen. Hiervoor is een aparte website ingericht; www.signaalopdigitaal.nl.
Tegelijkertijd krijgen de regionale omroepen ook de mogelijkheid om via de satelliet te gaan uitzenden. Verschilende regionale omroepen, waaronder RTV Oost, RTV Noord, RTV Drenthe en Omroep Zeeland.
Bron: Persbericht, ministerie van OCW.

OnAir gaat mobiele telefonie aan boord van vliegtuigen aanbieden
OnAir heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met het satellietbedrijf Inmarsat. Passagiers bellen in het vliegtuig met hun eigen toestel. In het vliegtuig wordt hiervoor een klein basisstation geplaatst. De communicatie vanuit het vliegtuig naar de grond verloopt via de Inmarsat satelliet. Via de Inmarsat satelliet wordt ook internettoegang geleverd.
Op dit moment worden er in samenwerking met Europese luchtvaartmaatschappijen commercie¨le experimenten uitgevoerd. De eerste Mobile OnAir service wordt vanaf begin 2007 gelanceerd door Air France.
Bron: Persbericht, OnAir.

Restfrequenties niet landelijke commerciële omroep
Agentschap Telecom heeft een onderzoek uitgevoerd naar de beschikbaarheid van frequenties voor niet-landelijke commerciële omroep. Het Directoraat-Generaal Energie en Telecom (DGET) van het Ministerie van Economische Zaken heeft op basis van dit onderzoek twaalf frequenties voor verdeling aangewezen.
De frequenties beslaan een relatief klein verzorgingsgebied en zijn bedoeld voor regionale commerciële radio. Deze frequenties zullen in het najaar via een veiling of een vergelijkende toets wordt verdeeld.
Bron: Agentschap Telecom

Europees onderzoekprogramma voor ontwikkeling RF-ID gestart
In juli 2006 is een onderzoeksprogramma gestart voor de ontwikkeling van RF-ID. Building Radio frequency IDentification solutions for the Global Environment (BRIDGE) is opgezet door een consortium van 31 bedrijven en organisaties en wordt mede gefinancierd door de Europese Commissie. Het 3-jarige programma is opgezet om het gebruik van RF-ID te onderzoeken en ontwikkelen, inclusief training en demonstries.
Bron: Persbericht, EPCglobal Inc.

Agentschap Telecom trekt deel AM vergunningen Quality Radio in
Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken houdt onder meer toezicht op het gebruik van radiofrequenties. Het agentschap heeft eind julie besloten om de vergunning voor het frequentiegebruiksrecht van Quality Radio B.V. deels in te trekken. Het agentschap heeft deze beslissing genomen, nadat de toezichthoudende ambtenaren meerdere malen hebben geconstateerd dat Quality Radio B.V. geen uitzendingen verzorgd op vier van de zes radiofrequenties, die aan deze onderneming zijn toegewezen. In het kader van efficiënt frequentiegebruik is deze situatie ongewenst.

Op 26 mei 2003 heeft het agentschap een vergunning verleend aan Quality Radio B.V. voor het gebruik van zes radiofrequenties op de middengolf. In de vergunningsvoorschriften is vastgelegd dat de vergunninghouder de radiofrequenties binnen een bepaalde termijn in gebruik moest nemen. Dit is niet gebeurd.

Het agentschap ziet daarin aanleiding om bestuursrechtelijk op te treden en met onmiddellijke ingang het aan Quality Radio B.V. verleende gebruiksrecht op de frequenties 828, 1224, 1035 en 1557 kHz in te trekken.

De nu ingetrokken vergunningen hebben een looptijd tot 2011. Het ligt voor de hand dat deze samen met enkele restfrequenties voor niet landelijke commerciele radio in de FM-band opnieuw worden verleend.

Bron: Nieuwsbericht, Agentschap Telecom.

Internetten en tv-kijken in de trein
NS en KPN gaan gezamenlijk besloten tot de grootschalige invoering van reisinformatie, tv en draadloos internet voor treinreizigers. Het is de bedoeling om het systeem in een groot deel van de intercitytreinen in te voeren. De bedrijven hebben naar aanleiding van een succesvolle proef eerder dit jaar hiertoe een intentieverklaring getekend. Beide partijen verwachten in het najaar tot een definitieve samenwerkingsovereenkomst te komen.

De intentie om samen te werken is ontstaan naar aanleiding van een proef eerder dit jaar. De proef met actuele reisinformatie, een tv-programma met actueel nieuws & entertainment en draadloos internet, vond plaats in drie gemoderniseerde intercityrijtuigen op het traject Haarlem – Maastricht. Uit de resultaten blijkt dat reizigers actuele reisinformatie in de trein in combinatie met infotainment (nieuws, sport, weer en entertainment) waarderen. Bovendien geeft een grote groep klanten aan in de toekomst gebruik te zullen maken van de internetmogelijkheid in de trein. Het visueel aanbieden van actuele reisinformatie en overstapmogelijkheden in de trein blijkt een waardevolle aanvulling op de huidige informatievoorzieningen.
Bron: Persbericht, KPN




Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.