Frequenties voor DVB-T

DVB-T maakt gebruik van de omroepbanden (Band IV en V, 470-862 MHz), die voor analoge TV ook werden gebruikt. Het gebruik van deze banden is vastgelegd in de Regional Radio Conference (RRC-06). Tijdens deze conferentie zijn er afspraken gemaakt over het gebruik van band III, band IV en Band V voor digitale omroep.

Nederland heeft in Band III de beschikking gekregen over één DVB-T laag1 en drie T-DAB lagen. Daarnaast heeft Nederland de rechten verkregen voor zes DVB-T lagen in Band IV/V, waarvan er één geschikt is voor regionale uitzendingen. Bovendien is er extra ruimte verkregen voor een zevende laag die een niet geheel landelijke dekking heeft van 80 procent.

Van die lagen zijn er 5 reeds uitgegeven en in gebruik bij de Publieke Omroep (1 laag) en Digitenne (4 lagen). De resterende dekkende en gedeeltelijk dekkende lagen kunnen voorlopig nog niet worden gebruikt vanwege analoog gebruik van deze frequenties in het buitenland. Dit duurt naar verwachting nog tot circa 2012.

Een overzicht van de zenders en de kanalen die worden gebruikt wordt gegeven op de website van het Agentschap Telecom (zie overzicht).

1 Met een laag wordt de bedekking van een gebied bedoeld voor één DVB-zender. Een laag kan landelijk dekkend zijn, maar dat hoeft niet per se. Net als bij de FM-radio zijn er meerdere zenders nodig om een landelijk dekkende laag te maken. Deze zenders hoeven niet allemaal van dezelfde frequentie gebruik te maken. In de praktijk bestaat een laag dan ook uit meer dan één frequentie die tezamen een landelijk dekkend verzorgingsgebied voor één DVB-T multiplex vormen.
Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.