D-Star

D-Star (Digital Smart Technologies for Amateur Radio) is een open standaard die door de Japanse vereniging van radoamateurs (JARL) is ontwikkeld met steun van de Japanse overheid en Japanse fabrikanten. D-Star kan gebruikt worden voor de directe communicatie tussen radio's of voor communicatie via een repeater. Dit laatste maakt het mogelijk om een netwerk op te zetten. Bij D-Star is er bewust voor gekozen om gebruik te maken van op TCP/IP gebaseerde protocollen, waardoor heel eenvoudig een koppeling met het internet is te maken. Dit maakt het mogelijk om via de amateurradio bijvoorbeeld mail te checken of te browsen op het web.

D-Star kent twee verschillende communicatiemodi:

  1. Digital Voice (DV)
  2. Digital Data (DD)

Bij Digital Voice (DV) wordt een verbinding opgebouwd met een snelheid van 4,8 kbit/s. Hiervan is 3,6 kbit/s gereserveerd voor spraakcommunicatie. Voor de codering van spraak wordt gebruik gemaakt van Advanced Multi-Band Excitation (AMBE®) De overige bits (1200 bit/s) kunnen worden gebruikt voor het versturen van data. Netto is hiervoor 950 bit/s beschikbaar. Door het gebruik van GMSK neemt een DV-kanaal slechts 6,25 kHz aan bandbreedte in beslag. DV is bedoeld voor de amateurbanden in de VHF en de UHF, met name de 2m (144 MHz) band en de 70cm (440 MHz) band.

In de Digital Data (DD) mode wordt een verbinding met een snelheid van 128 kbit/s opgezet. Hiervan is 90 kbit/s beschikbaar voor de gebruiker. Het signaal wordt verstuurd in een kanaal met een bandbreedte van 150 kHz. De Digital Data mode is vooral bedoeld voor uitzendingen in de 23 cm (1,2 GHz) band.

De communicatie in een D-Star netwerk is gebaseerd op identificatie met heulp van de callsign. Hiertoe wordt de roepnaam van de amateur in iedere uitzending verwerkt. De data bevat verder foutcorrectie (Forward Error Correction) en routeringsinformatie.




Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.