Draadloze telefonie - Persoonsgebonden communicatie

Wanneer een telefoonnummer wordt gedraaid, wordt in feite contact gelegd met een kastje aan een muur (de wandcontactdoos). De telefoon is via een stekker verbonden met deze wandcontactdoos. Maar je wilt geen contact met een apparaat maar met een persoon.
Idealiter is iedereen onder één nummer bereikbaar, ongeacht via welk vast of mobiel netwerk de communicatie plaatsvindt. Zo ver is het echter nog lang niet. Wel zie je de verschillende vaste en mobiele netten naar elkaar toe groeien. Een mobiel gesprek kan doorgestuurd worden naar een telefoonnummer op het vaste net. Bij UMTS is het zelfs de bedoeling dat de aangeboden diensten ook via het vaste net toegankelijk zijn. Andersom zien we mobiliteit als faciliteit in het vaste netwerk komen.

Een van de eerste stappen op weg naar mobiliteit in het vaste net was de introductie van een draadloze telefoon. Dit is in weze een telefoon voor een vaste telefoon, waarbij het krulsnoer aan de hoorn is vervangen door een radioverbinding. De gebruiker kent nu een beperkte mobiliteit in en rond het huis.

Met de introductie van Greenpoint en DECT werd de mobiliteit nog verder vergroot. Uiteindelijk zullen de mobiele- en vaste netten volledig met elkaar vergroeien, waarbij mobiliteit een faciliteit van een geïntegreerd net is geworden. Een dergelijk concept wordt aangeduid met de term Universal Personal Telecommunications.
Lees verderTerug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.