Lees verder
Short Range Radar
« TerugUWB in de Verenigde Staten

De Verenigde Staten is het eerste land dat - onder strikte voorwaarden - UWB heeft toegelaten. De Federal Communications Committee (FCC) heeft op 14 februari 2002 voor drie typen UWB apparatuur regels gepubliceerd. De restricties zijn gebaseerd op de geldende EMC-regels (het zogenaamde part 15). Bij het bepalen van de banden die voor UWB mogen worden gebruikt, is het banddeel van 960 MHz tot 1,61 en verder tot 1,99/3,1 GHz uitgezonderd om het satellietnavigatiesysteem GPS te beschermen.

De restricties zijn als volgt:

 • Beeldbepalende apparatuur: Deze apparatuur is verder opgedeeld in een aantal toepassingen:
  • Ground Penetrating Radar:GPRs moeten of beneden 960 MHz of in de frequentieband van 3,1 tot 10,6 GHz werken. De GPR mogen alleen nabij of in contact met de grond worden gebruikt om objecten in de grond te localiseren. De energie moet in de grond worden gericht.
   Het gebruik van GPR is beperkt tot wetshandhaving (m.n. de politie), brandweer en reddingsorganisaties, wetenschappelijke research instellingen, commerciële mijnbouw- en bouwbedrijven.
  • Wall Imaging Systems: Beeldbepalende apparatuur om in muren te kijken moeten of beneden 960 MHz of in de frequentieband van 3,1 tot 10,6 GHz werken. Deze apparaten zijn ontworpen om objecten in een "muur" te localiseren, zoals leidingen en buizen in een betonstructuur, de zijkanten van een brug of de wand van een mijnschacht. Het gebruik is beperkt tot wetshandhaving (m.n. de politie), brandweer en reddingsorganisaties, wetenschappelijke research instellingen, commerciële mijnbouw- en bouwbedrijven.
  • Through-wall Imaging Systems: Deze systemen moeten of beneden de 960 MHz of in de frequentieband van 1,99 tot 10,6 GHz werken. Through-wall imaging systems zijn bedoeld om de locatie of beweging van personen te detecteren, die zich aan de andere kant van een muur bevinden. Het gebruik is beperkt tot wetshandhaving (m.n. de politie), brandweer en reddingsorganisaties.
  • Medische systemen: Deze systemen moeten in de frequentieband van 3,1 tot 10,6 GHz werken. Medische beeldbepalende systemen kunnen voor uiteenlopende medische toepasingen worden gebruikt om in het lichaam van een persoon of dier te "kijken". Het gebruik moet onder toezicht van een gemachtigde geneeskundige plaatsvinden.
  • Surveillance Systems: Alhoewel deze systemen technisch gesproken niet tot beeldbepalende apparatuur behoren, worden ze voor de regelgeving gelijk behandeld als "through-wall imaging systems". Ze mogen dus of beneden de 960 MHz of in de frequentieband van 1,99 tot 10,6 GHz werken. Surveillance systems zijn bedoeld om een elektronische omheining te maken. Beweging van personen of objecten door deze omheining worden gedetecteerd. Het gebruik is beperkt tot wetshandhaving (m.n. de politie), brandweer en reddingsorganisaties, nutsbedrijven en industriële ondernemingen.
 • Auto-radar systemen: Auto-radar systemen mogen met richtantennes werken in de 24 GHz band werken zolang de centrale frequentie en de frequentie met de hoogste vermogensdichtheid maar boven de 24,075 GHz liggen. Deze short range radarsystemen zijn bedoeld om de beweging van objecten (zoals voetgangers) in de buurt van het voertuig te detecteren, om hiermee botsingen te vermijden, de airbag te activeren of om de vering aan te passen aan de toestand van de weg.
 • Communicatie en meetsystemen: Voorzien voor toepassing van een groot aantal andere toepassingen, zoals hogesnelheids netwerken in-huis en op kantoor maar ook niveaumetingen in opslagtanks. De apparaten dienen te werken in de band van 3,1 tot 10,6 GHz. Hierbij wordt onderschiedt gemaakt tussen apparatuur voor binnenshuis en apparatuur voor buitenshuis. Apparatuur moet zo zijn ontwikkeld dat deze alleen binnenshuis kan worden gebruikt met uitzondering van draagbare apparatuur die alleen directe (punt-punt) verbindingen kan maken.

Deze regels zijn in 2003 nog eens bevestigd.

Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.