Internet via de satelliet

Het gebruik van de satelliet om toegang tot het internet te verlenen is met name interessant in gebieden waar geen breedband toegang (via ADSL, kabel of mobiel) wordt aangeboden.

In eerste instantie werd de satelliet alleen gebruikt om de data naar de gebruiker toe te leveren, de downlink. Voor het verkeer vanaf de gebruiker naar het internet toe (de uplink) was nog een telefoonverbinding nodig. Tegenwoordig zijn er diverse aanbieders die ook dit retourkanaal via de satelliet leveren. De gebruiker heeft in dat geval een satellietzender/ontvanger nodig en een geschikte satellietschotetantenne.

Vooral op de downlink kunnen behoorlijke snelheden worden gehaald. Het retourpad blijft echter een bottleneck. Dit heeft er mee te maken dat vanuit de gebruiker met een relatief kleine antenne en een zender met een beperkt vermogen een signaal moet worden verstuurd naar een satelliet die zich 36.000 km boven de evenaar bevindt.

De grote afstand die het signaal moet afleggen zorgt daarnaast ook voor een flinke vertraging. Satelliet internet leent zich dan ook niet goed voor bijvoorbeeld online gaming. Ook bij VoIP is deze vertraging goed te merken.

Bij internet via de satelliet wordt de capaciteit van de satelliet met een groot aantal gebruikers gedeeld. Hierdoor kan tijdens drukke uren de daadwerkelijk gehaalde datasnelheid fors teruglopen. Om die reden wordt er bij dit soort diensten met een vrij strikte fair use policy gewerkt waarbij de snelheid wordt ingeperkt als het druk is of als een bepaalde datalimiet is bereikt.
Satelliet internet providers

In Europa is tweeweg satelliet internet mogelijk via zowel de ASTRA satelliet als via Eutelsat. Een ASTRA2Connect set voor internetten via de satelliet

ASTRA2Connect

ASTRA2Connect is een dienst waarbij via de ASTRA satelliet breedband internet, digitale telefonie en eventueel digitale televisie wordt geleverd. ASTRA2Connect wordt geleverd via de ASTRA 3 satelliet. Afhankelijk van het gekozen abonnement varieert de datasnelheid van 256 kbit/s (down) en 64 kbit/s (up) tot 1024 kbit/s down en 128 kbit/s up voor een prijs van respectievelijk 24,50 en 48,501.

Om van ASTRA2Connect gebruik te kunnen maken is een satelliet zend/ontvanger nodig en een schotel van 80 cm. Een ASTRA2Connect set kost ongeveer 500 1.

Het is mogelijk om de schotel ook te gebruiken voor de ontvangst van digitale televisie. Hiervoor moet wel de schotel worden voorzien van een extra kop (LNB) en is een aparte satelliet tv-ontvanger nodig.

ASTRA2Connect wordt in de Benelux geleverd via Satellite Electronics.
De Tooway Ka-band set voor internetten via de satelliet

EUTELSAT Tooway

Eutelsat Tooway is een dienst van Eutelsat gericht op het leveren van internettoegang via de satelliet aan consumenten. Tooway levert internettoegang met een snelheid van 3,6 Mbit/s downlink en 384 kbit/s uplink. De prijs van het abonnement vanaf 29 per maand hangt hier puur af van de gekozen datalimiet. De eenmalige installatiekosten zijn met ongeveer 700 ronduit fors te noemen 2. Deze kunnen ook worden verwerkt in de abonnementskosten.

Doordat Eutelsat Tooway op een hogere frequentie werkt (Ka-band) ten opzichte van ASTRA2Connect (Ku-band) kan met een wat kleinere antenne van 68 cm worden volstaan.

Eutelsat heeft aangekondigd om eind 2010 een nieuwe satelliet Ka-SAT te lanceren die werkt met een groot aantal (82) gerichte bundels op delen van Europa. Hierdoor kan de snelheid per gebruiker flink worden opgeschroefd tot 10 Mbit/s op de downlink en 1 Mbit/s op de uplink.

Tooway Ka-SAT 82 spot beams.

Overige aanbieders

Behalve ASTRA2Connect en Tooway zijn er nog diverse mogelijkheden voor datacommunicatie en internettoegang via de satelliet die gericht zijn op de zakelijke markt. Zo levert Inmarsat wereldwijde datacommunicatie en internettoegang. Ook zijn er diverse leveranciers die specifieke oplossingen bieden voor de zakelijke markt via de ASTRA satelliet (zoals Bysky) of via Eutelsat (zoals GlobalTT). Deze oplossingen zijn echter al snel te duur voor de consument.
1Prijspijl in augustus 2009. Zie ASTRA2SE voor het actuele aanbod.
2Vooralsnog heeft Tooway in Nederland nog geen dealer. Hiervoor kan je uitwijken naar bijvoorbeeld Sat_speed in Duitsland of Altsat in België.

Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.