Greenpoint

KPN heeft onder de naam Greenpoint, een tijd een dienst in de lucht gehad, waarmee via Telepoints kon worden gebeld. Een Telepoint is een basispost van een draadloze telefoon die op een openbare locatie is opgehangen. Meestal betreft het een locatie in het stadscentrum, of bijvoorbeeld het station of een parkeerplaats langs de snelweg. De abonnee was zo in het bezit van een draadloze telefoon voor thuis en onderweg. Bellen was mogelijk in een straal van enkele tientallen tot hooguit enkele honderden meters van het Telepoint. Het was niet mogelijk om via een dergelijk Telepoint gebeld te worden.

Met de opkomst van GSM is Greenpoint geruisloos ten onder gegaan. Het systeem heeft gefunctioneerd van 1992 tot begin 1999

Een Kermit draadloze telefoon.

Kermit

KPN verkocht de toestellen in eerste instantie onder de naam Kermit. Later is deze naam gewijzigd in Greenhopper. Het systeem werkte volgens de CT-2 standaard (Cordless Telephone-2), de tweede generatie draadloze telefoon. Dit systeem werkt digitaal en werkt in de frequentieband van 864,1 - 868,1 MHz. Bij de draadloze telefoon werd ook een basispost geleverd, zodat deze thuis kon worden gebruikt als draadloze telefoon. Het systeem wordt ook voor thuisgebruik nauwelijks meer gebruikt. Het is thuis verdrongen door DECT.

Lees verder
« TerugTerug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.